Guvernul vrea să scoată la suprafaţă cercetătorii din companiile private printr-un stimulent financiar. Tudor Prisecaru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare şi secretar de stat pentru Cercetare, a afirmat într-un interviu pentru Gândul că în România există de fapt mult mai mulţi cercetători, dar la firmele private.

 

Este vorba de 40.000-50.000 de oameni care lucrează în companii precum Renault, Bosch, Continental. Din acest motiv, spune acesta, Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul de Finanţe au semnat un ordin comun prin care firmele private care fac cercetare vor primi 50% reducere la impozitul pe profit. În plus, banii pentru cercetare vor fi împărţiţi în mod egal între cercetarea fundamentală şi cercetarea aplicativă.

 

Astfel, firmele vor fi încurajate să aplice pentru proiecte de cercetare, cele care le vor face urmând să beneficieze de deduceri de 50% din impozitul pe profit. Secretarul de stat susţine că experţii ANAF vor putea fi consultaţi în privinţa activităţii de cercetare a firmelor şi dacă firmele îndeplinesc toate condiţiile ele vor primi deducerile la impozit.

 

Însă, deocamdată, România nu are suficienţi experţi care să evalueze proiectele din competiţiile de cercetare aflate deja în derulare. Ministerul Educaţiei are în plan atragerea unor experţi, care vor evalua activitatea de cercetare a firmelor şi dacă firmele îndeplinesc toate condiţiile ele vor primi deducerile la impozit.

 

Vezi interviul VIDEO aici.

 

Citește articolul complet în Gândul.


 

Research For Industry - Venture Contect Research For Industry - Arott Research For Industry - Romanian Startups Research For Industry - CCifer Research For Industry - Spherik Research For Industry - CIDO Research For Industry - Spherik