Cererile de brevet depuse la EPO (European Patent Office) au crescut cu 3.1% în 2014, atingând un record de peste 274.000, față de recordul anterior de 266.000 în 2013. Dintre țările membre EPO, Olanda, Franța și Marea Britanie au înregistrat creșteri mari, Germania și Suedia au rămas la același nivel, iar Finlanda, Elveția și Spania au scăzut. Numărul de cereri de brevet din China (9%) și SUA (26%) au crescut masiv, iar cele din Japonia (18%) au căzut. În total, EPO a acordat 64.400 de brevete. Trendul ascendent se menține din 2010. În privința brevetelor acordate, companiile americane sunt în fruntea clasamentului - 22%, urmate de aplicanți din Germania - 20%, Japonia - 17%, Franța - 7% și Elveția.

 

România a depus anul trecut doar 48 de cereri de brevet, față de 50 în 2013. După noi, în rândul tărilor membre UE, se mai situează doar Letonia cu 27 de cereri, Bulgaria fiind cu cinci locuri înaintea noastră - 68 de cereri. România se află pe ultimul loc între țările membre ale UE cu doar 4 brevete acordate în 2014. Bulgaria se află și la acest capitol în fața noastră, cu 7 brevete acordate, alături de Croația tot cu 7 și Estonia cu 8.

 

 

Cererile de brevet după țară și regiune

Cele 38 de state membre EPO și-au consolidat poziția, având 35% din totalul cererilor de brevet din ultimul an. Germania - 11%, Franța - 5%, Elveția și Olanda câte 3%. În jur de două treimi dintre cereri provin din țări non-europene: SUA - 26%, Japonia - 18%, China - 9%.

 

Samsung - din nou pe locul întâi

Samsung este din nou lider în rândul comaniilor care au depus cereri de brevet - 2.541. Este urmată de Philips, Siemens, LG (Coreea), Huawei (China), BASF, Qualcomm (SUA), Robert Bosch, Ericsson, Intel (SUA).

30% dintre cereri au venit din partea IMM-urilor și a inventatorilor fără apartenență, contrar previziunilor. Undeva la 6% dintre cereri au fost depuse de universități și institute de cercetare, iar 64% au venit din partea firmelor mari.

 

Tehnologia medicală rămâne vedeta

Tehnologia medicală este din nou domeniul cu volumul cel mai mare de aplicații, urmat de biotehnologie, mașini electrice și IT, în timp ce aplicațiile pentru farmaceutice au scăzut semnificativ, pentru al doilea an la rând.

Global, volumul cererilor de brevet a crescut în domeniul biotehnolgiilor (+12,1%), mașini electrice (+8%), IT (+7,8%), comunicare digitală (+6,6%). Au scăzut cererile în domeniile mașini, pompe și turbine (-3.2%), farmaceutice (-5.4%) și chimie organică (-1.3%)

 

Vezi aici raportul EPO pentru 2014. 


 

Research For Industry - Venture Contect Research For Industry - Arott Research For Industry - Romanian Startups Research For Industry - CCifer Research For Industry - Spherik Research For Industry - CIDO Research For Industry - Spherik