Ionuț Epurescu-Pascovici este singurul cercetător din România care a câștigat un grant de la Consiliul European pentru Cercetare (ERC), alături de alți 327 de oameni de știință de nivel înalt. Acesta este primul grant acordat unui Cercetător Principal (Principal Investigator) afiliat unei instituții din România de la fondarea European Research Council în 2007, în toate cele trei programe principale ERC (Starting Grants, Consolidator Grants și Advanced Grants). Persoanele selectate vor beneficia de prestigioasele granturi pentru cercetători aflați la începutul carierei, în valoare de până la 2 milioane de euro fiecare, pentru o perioadă de până la 5 ani. 

 

Cercetătorul principal Ionuț Epurescu-Pascovici a fost selectat cu proiectul „Record-keeping, fiscal reform, and the rise of institutional accountability in late-medieval Savoy: a source-oriented approach”. Doctor în studii medievale al Universității Cornell (2008), cu studii în domeniul istoriei la Universitatea din Oxford, Ionuț Epurescu-Pascovici este cercetător independent în istorie. Cercetătorul colaborează cu New Europe College - Institute for Advanced Study, institut independent pentru studii avansate în științele umaniste și sociale, fondat în 1994 de profesorul Andrei Pleșu. Publicațiile sale de specialitate se axează pe istoria socială a Europei occidentale, circa 1200-1400.

 

Proiectul care va beneficia de o finanțare de 671.000 euro se va desfășura în cadrul New Europe College - Institute for Advanced Study timp de cinci ani (2015-2020). Proiectul va include, în afară de Principal Investigator, doi cercetători postdoctorali și un doctorand, care vor fi selectați prin concurs. Proiectul studiază reforma instituțională a principatului de Savoia în secolele al XIII-lea și al XIV-lea și, mai larg, impactul consolidării statale asupra economiei și societății medievale.

În particular, proiectul va documenta începuturile practicilor de audit fiscal, valorificând surse arhivistice puțin explorate, în principal bilanțurile fiscale savoiarde („computi”). Proiectul va contribui la înțelegerea transferului de modele instituționale în istoria Europei, comparând administrația medievală savoiardă cu sursa sa anglo-normandă de inspirație. Nu în ultimul rând, proiectul va atrage atenția asupra originilor medievale ale modernității europene. 

 

 

Consiliul European pentru Cercetare a locat 485 mil. € pentru a spirjini o nouă generație de oameni de știință de elită în Europa (vârsta medie a cercetătorilor selectați este de aproximativ 35 de ani), pentru a dezvolta cercetarea fundamentală: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu. 

În acest an, se acordă granturi unor cercetători cu 38 de naționalități diferite, care lucrează în 180 de instituții din întreaga Europă. În ceea ce privește instituțiile gazdă, Germania (70 de granturi) și Regatul Unit (55 de granturi) sunt în frunte, urmate de Franța (43) și Țările de Jos (34). Ceilalți cercetători lucrează în Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia și Turcia, dar există și un proiect CERN în Elveția. Aproximativ 40 de cercetători sunt de naționalitate neeuropeană.

 

Această a șaptea ediție a concursului de granturi pentru cercetătorii aflați la începutul carierei este prima care se desfășoară în cadrul programului Orizont 2020 al UE. Concursul a atras 3273 de cereri, dintre care 10% au fost acceptate. Dintre beneficiarii granturilor, 143 activează în domeniul „științe fizice și inginerie”, 124 în domeniul „științe ale vieții” și 61 în domeniul „științe sociale și umaniste”. 

Până în prezent, Consiliul European pentru Cercetare a finanțat peste 4 500 de cercetători de nivel înalt aflați în diferite etape ale carierei lor. Finanțarea le va permite beneficiarilor de granturi să-și creeze propriile echipe de cercetare, angajând în total peste 1 400 de doctoranzi și postdoctoranzi ca membri ai echipelor.

Găsiți aici mai multe informații

 

 

 


 

Research For Industry - Venture Contect Research For Industry - Arott Research For Industry - Romanian Startups Research For Industry - CCifer Research For Industry - Spherik Research For Industry - CIDO Research For Industry - Spherik